top of page

Oliver Záhlava ASK chystá celovečerný debut

Oliver Záhlava ASK (víťaz ceny za študentský film na Kamere 2019) chystá svoj celovečerný film Potopa.

“Najväčšia výzva je zachytiť predkamerovú realitu dostatočne esteticky na to, aby to bolo pekné, filmové a zároveň to pôsobilo uveriteľne”.


🖋️ Nick Kollár ASK


Oliver Záhlava ASK

Oliver Záhlava ASK s filmom Pura Vida, ktorý mal svetovú premiéru na festivale v Cannes v sekcii Cinéfondation, vyhral na súťaži Kamera 2019 Cenu za študentský film. Aktuálne pripravuje svoj celovečerný debut - film Potopa. Réžisérom oboch filmov je Martin Gonda.


Oliver nám povedal viac o posledných rokoch svojej práce a zároveň porovnal ocenený študentský film Pura Vida s chystaným prvým celovečerákom. “Vtedy to bolo študentské natačanie. Miestami chaotické, energeticky náročné, točili sme 14 hodín, spali 3 hodiny a potom sme točili ďalej. Mali sme obmedzenia čo sa týka techniky, kostýmov aj lokácií. Teraz máme omnoho viac možností, ale s týmito možnosťami aj viac zodpovednosti. Keď má človek jeden dobrý dom - tak má jeden dobrý dom, ale keď má tri dobré domy a musí sa rozhodnúť, ktorý z nich je najlepší, tak sa otvára množstvo otázok a vzniká kreatívna diskusia medzi jednotlivými zložkami. Tieto veci sú pre mňa nové. Rovnako je nový aj proces prípravy na dlhý projekt - naš projekt má 32 natáčacích dní. Režisér Teodor Kuhn mi raz povedal - čo prípravíte do prvého natočacieho dňa to prípravíte a potom už zabudni na to, že niečo prípravíte po večeroch, budete unavení, budete si chcieť pozrieť to, čo ste natočili a pôjdete už iba ako stroje - takže si uvedomujem tú dôležitosť tej prípravy maximálne.”

Slávnostné udeľovanie cien Kamera 2019

Medzi jednotlivými filmovými projektami sa venoval najmä komerčnej tvorbe a online i televíznym reklamám. “Ako viacerí kameramani povedali a mali pravdu, že v týchto projektoch si človek môže vyskúšať rôznu techniku, rôzne spôsoby snímania - či už nejaký moderný look, alebo vintage. Za posledné obdobie sa vystriedalo viacero trendov. Chvíľu sme točili na anamorfické objektivy, potom prišiel full frame, teraz sa vracia super 35-kový čip. Zvyšujú sa citlivosti kamer a to ovplyvňuje svietenie. Reklamná prax ma podľa mňa celkom dobre pripravila na zvládanie jednotlivých problematických situácií a vďaka tomu viem, čo je to svietiť nočku, točiť v daždi, urobiť záber s autom a tieto skúsenosti z jednotlivých projektov, keď sa spojia dokopy, tak vytvoria ten jeden pomyselný film”.

Na sete reklamného spotu

Na projekt sa už veľmi teší - “..už niekoľko mesiacov, možno aj rok, hovorím, že by som bol kariérne smutný, kebyže sa na pozadí online či televízneho reklamného pôsobenia nedeje nejaká umelecká činnosť. Zakaždým, keď mi bolo psychicky horšie z našeho povolania, čo určite každý pozná, tak mi to dalo istotu, že predsalen tam niekde v budúcnosti je projekt, ktorý má úplne iný potenciál, aj rozmer pre mňa ako kameramana.” Reklamná práca ho veľmi baví, “..ale keď ten úsmev nemusí mať 1,5 sekundy, tak je to celkom oslobodzujúce”, dopĺňa.


Synopsa filmu Potopa

Osudy dedín v jej rodnej doline spečatí projekt novej vodnej nádrže, ich obyvatelia sú postupne nútení opustiť svoje domovy. Mara túži opustiť vidiek a ísť študovať do mesta, no jej prísny otec, rusínsky sedliak, ju drží pripútanú k rodinnej pôde a statku, ktorých sa napriek blížiacemu sa koncu sveta odmieta vzdať. Mara sa ocitá v samom jadre dedinskej komunity bojujúcej so zlyhávajúcou infraštruktúrou, skrytým terorom úradov a blížiacou sa potopou.


Na obhliadkach k filmu Potopa

Najväčšia výzva

Pri rozhovore sa Oliver zdôveril, že najväčšia výzva pri chystaní filmu je “zachytiť predkamerovú realitu dostatočne esteticky na to, aby to bolo pekné, filmové a zároveň to pôsobilo uveriteľne”. Medzi ním a režisérom Martinom Gondom vznikla veľká dôvera - “on dôveruje mne v obraze a ja dôverujem jemu v réžii. A takto aj teraz fungujú rôzne testy, či už herecké skúšky, alebo kamerové - robíme si ich skoro až osve.” Navzájom si nechávajú priestor a spoločne konzultujú až výsledky svojich testov.


Kamera, optiky a svietenie

Po natočení teaseru na Arri Alexu a optikami Sigma Cine sa podľa jeho slov mohol lepšie rozhodnúť, čo si na film vybrať - “.. využitím naozaj plných dier som zistil, že v otvorenejších plein-airoch, na lúkach a pasienkoch, je to troška až nešťastné clonu otvoriť úplne - obraz sa stáva plochým, napriek tomu, že je to pozadie neostré. To neostré pozadie, ktoré sa nám na začiatku v našich kameramanských prácach zdalo, že je najkrajšie.”


Počas nášho stretnutia práve prebiehalo finálne rozhodovanie - ".. zvažovali sme kombináciu formátu Super35 s nejakým vintage sklom, ktoré má isté vady, ale po testoch sme prišli na to, že look je príliš výrazný a viac sa nám k príbehu hodí full frame formát (Arri Alexa Mini LF) s novšími optikami." Oliver sa nakoniec rozhodol využiť objektívy Canon Sumire Prime, ktoré su tiež veľmi svetelné (T1.5) a môžu pomôcť v niektorých situáciach skryť pozadie, ktoré je možno príliš moderné na dobový film - “.. pri otvorenejších clonách mi zároveň charakterovo pripomínajú K35.”


Na otázku, či plánuje dobový film stvárniť aj dobovejšími metódami namietal - “.. nechcem robiť dobový film totálne dobovou technológiou. Chcem dosiahnuť mäkší obraz s jemným retro lookom, ale chcem využiť všetky moderné spôsoby svietenia - najmä ledkové mäkké zdroje.” Hlavným osvetľovačom filmu bude Peter Bališ - “na túto spoluprácu sa veľmi teším, pretože scénár obdržal už niekedy začiatkom roka, prečítal si ho a projekt pozná. Teraz keď máme už mesiac od natáčania, tak sa po technických obliadkach plánujeme viackrát stretnúť v takej polouvoľnenej atmosfére a rozobrať, ako budeme film svietiť.”


Oliver spomenul, že má určité obmedzenia pri svietení - “..efektivita a rýchlosť svietenia, finančné zdroje a pre mňa nový faktor - Green Filming”. Pri natáčaní filmu teda bude musieť brať do úvahy uhlíkovú stopu, ktorá môže byť pri použití konvenčných metód (napr. dieselových agregátoch) pri svietení relatívne veľká. “Máme koordinátorku, ktorá vybavuje oficiálne pripojky k normálnej elektrickej sieti, aby sme nemuseli mať napr. naftové generátory”, vysvetľuje bližšie. Z rovnakého dôvodu chodia na obhliadky vlakmi.


Pravidelné cestovanie vlakmi na východné Slovensko

Režisér Martin Gonda
Scénograf Juraj Kuchárek

Príprava na mieste

Krátko po našom rozhovore Oliver už odchádzal znovu na ďalšiu prípravu na východné Slovensko - “.. posledný mesiac a pol pred produkciou budeme hlavné zložky sústredovať v jednom hoteli neďaleko lokácií. Najbližšie dva dni budem so scénografom Jurajom Kuchárekom precházať rôzne farebnosti jeho návrhov. Má už za sebou viacero celovečerných diel a spolupracuje sa mi s ním veľmi dobre. Jeho výtvarnosť v samotných previzualizáciách je pozoruhodná.” Budú riešiť ako pracovať s farbou, a farebnými paletami, ktoré majú dopad aj na svietenie.


Samotný technický scenár sa bude podľa Oliverovych slov pripravovať priamo na mieste - “..budeme ho písať na daných lokáciach - s najväčším pomocníkom kameramana, iPhonom s rôznymi viewfindermi a inými aplikáciami, aby sme s úplným kľudom vedeli, že tu ten handheld môže fungovať, tu bude dobré svetlo, atď.. “. Pri zamýšľaní sa nad workflowom však spomenul aj prácu s nehercami, ktorá túto snahu môže ešte posunúť iným smerom - “..osobne si myslím, že tento projekt by mohol vznikať aj bez veľmi striktného technického scenáru, lebo budeme pracovať s 50% nehercami, aj hlavná postava je neherečka vybraná z miestnych, aby mala blízko k rusínskej kultúre a jazyku."

Psychická a fyzická pohoda

“Častokrát sa pristihnem aj v bežných situáciach, že sa dostávam myšlienkami späť k tomuto projektu. Nie ľahko sa mi oddeľuje takáto práca od osobného života a myšlenky mi tam niekedy utekajú a okolie si to všimne”, priznáva Oliver. Pri otázke, akú ma taktiku na zvládanie stresových situácií a neistoty odpovedá, že mu pomáha, “.. keď si človek na chvíľu sadne v kľude za počítač a napíše si nejaké body, ktoré by v tej fáze predprodukcie mali byť hotové a následne na tom popracuje a uzavrie ich, tak sa tým trochu oslobodzuje tá myseľ. Funguje takéto sadnutie si za kalendár, za nejaký poznamkový blok a vyhodnotenie si - tak teraz ešte nemusím mať hotový techničák a svetelné plány, lebo ešte na to bude čas.” Oliver takisto plánuje počas natáčania zvážiť životosprávu a jedálniček.


Odkaz na záver

“Mám iba takú jednu drobnosť - keď či už na škole, alebo na festivaloch rôzni kameramani alebo kameramanky viedli masterclassy a hovorili o filmoch - vždy z nejakého dôvodu na začiatku alebo na konci spomenuli partnerov či partnerky - že im veľmi pekne ďakujú, že to s nimi vydržali. Teraz už tomu rozumiem, obzvlášť pri tých projektoch, ktoré sú mimo mesta, kde človek žije. Sú to naozaj hodiny odlúčenia, telefonátov, nečakaných stretnutí a odpovedí na maily. Už rozumiem, prečo ich toľko spomínali.”


Oliverovi ďakujeme za jeho čas a držíme palce pri natáčaní celovečerného debutu!


Zároveň pripomíname, že Asociácia slovenských kameramanov sa rozhodla termín uzávierky prihlášok diel na cenu KAMERA 2023 predĺžiť do 31. augusta 2023.


bottom of page