top of page

Tvorivý proces výhercov minulého ročníka súťaže Kamera

S blížiacim sa ocenením KAMERA 2023 (prihlasovanie predĺžené do 31. augusta 2023) nám výherkyňa za celovečerný film Denisa Buranová ASK, výherca za krátky film a audiovizuálnu reklamu Michal Babinec ASK a výherca za hudobný videoklip Dušan Husár ASK prezradili viac o ich tvorivom procese.


🖋️ Vyspovedal ich Nick Kollár ASK.

Čo je pre teba najväčšia výzva pri príprave a realizovaní projektov?

Denisa Buranová ASK

Najväčšia výzva pri hranom filme, ale aj pri iných projektoch je pre mňa vždy voľba a tvorba správneho storytellingu v spojení s vizualitou.


Michal Babinec ASK

Najväčšia výzva je nájsť vizuálny koncept, ktorý obrazovo sprevádza a dopĺňa scenár, príbeh a emócie hlavných postáv. Predprodukcia je moja obľúbena fáza projektu. Milujem, keď sa to celé skladá dokopy. Pri krátkych filmoch je príprava obšírnejšia a skoro "od nuly" a tým pádom viac kreatívnejšia, pri reklame už väčšinou prichádzam k vizuálnemu konceptu, ktorý už bol predtým "predaný" klientovi, tak je to viac o realizácii ako o vymýšľaní.


Dušan Husár ASK

Aktuálne sa pre mňa stala najväčšou výzvou konzistentnosť v príprave. Je to náročné udržať hlavne pri dlhších projektoch, ktoré sú roztiahnuté cez niekoľko mesiacov. Je úplne prirodzené, že v začiatkoch je všetko nové, prichádza veľa inšpirácie a darí sa vám ku všetkému priraďovať referencie a nápady. Čím dlhšie ste v projekte a jeho časová os sa blíži viac k realizácii ako k s samostatnej príprave, vie byť celkom náročné udržiavať začiatočný flow a naďalej sa inšpirovať.

Stillky z filmu Tonko Slávka a kúzelné svetlo (Denisa Buranová ASK)

Ako hľadáš inšpiráciu pri projektoch? Ako nespadnúť do rutiny?

Denisa Buranová ASK

Rešeršami na daný žáner, či už ide o filmy, alebo literatúru na danú tému a úplným ponorením sa do scenára a kreovaním detailov prebraných z reality.


Michal Babinec ASK

Snažím sa robiť projekty, ktoré pre mňa znamenajú nejakú výzvu, či už kreatívnu, realizačnú, či logistickú, ale nech je tam niečo, pri čom sa niečo nové naučím a čo ma nejakým spôsobom posunie ďalej. V podstate každý projekt má nejaké špecifikum, ktoré môže predstavovať výzvu. V poslednej dobe veľmi rozmýšľam aj nad tým, ako byť dobrý team leader, ako motivovať moju crew, ako navodiť atmosféru, v ktorej sa všetci cítia dobre - nakoniec som len tak dobrý ako môj team, preto je to pre mňa dôležité a tiež je to akási výzva. Aby som nespadol do rutiny, snažím sa nájsť rovnováhu a rozdeliť môj čas medzi viac osobné, kreatívnejšie projekty a reklamu.

Dušan Husár ASK

Je to veľmi rôzne. Niekedy je to kniha, ktorá je tematicky blízko alebo z nej vychádza príbeh, ktorý točíte. Inokedy filmy, fotografie alebo hudba, ktorú dostanete ako inšpiračný materiál od režiséra. Mám pocit, že rutina sa ľahšie odhaľuje u druhých ako u nás samotných, ale nemyslím si, že by sa niekto chcel zámerne opakovať a robiť veci rovnako. Pre mňa asi záleží od obdobia. Niekedy mám dosť síl na to objavovať nové veci a posúvať sa ďalej. A potom príde zase obdobie, kedy sa možno veci začnú viac opakovať.

Podľa čoho sa rozhoduješ, ako si vyberať správne projekty pre teba?

Denisa Buranová ASK

Vnútorné prepojenie so scenárom - keď nastane spojenie s jeho témou a odkazom.


Michal Babinec ASK

V posledných rokoch, odkedy mám rodinu a deti, sa stala najdôležitejším kritériom rodinná logistika. Veľká väčšina mojich projektov je v zahraničí a samozrejme doma to veľmi cítia, keď tam nie som, takže rozhoduje dĺžka projektu resp. koľko času budem preč. Tiež sa snažím mať nejaký odstup medzi projektami, aby neboli príliš za sebou. Preto sa momentalne zameriavam viac na "short form" - reklamy, videoklipy, krátke filmy. Ďalšie kritéria pri rozhodovaní sú už spomínané výzvy, scenár, prípadne kreatíva, režisér, produkcia, veľkosť projektu, či finančné ohodnotenie.

Dušan Husár ASK

Niekde som raz čítal, že projekty si vždy budú vyberať vás, tak pozor na to :). Ale inak je to pre mňa veľmi intuitívna vec, pri ktorej je dôležité osobné stretnutie a energia, ktorá medzi nami prebehne. U dlhodobejších spoluprác je zásadné, aby som si bol istý, že s človekom, s ktorým spolupracujem, vieme nájsť prienik našich svetov.

Michal Babinec ASK na sete projektu Heroes of Today IV

Čomu sa venuješ aktuálne?

Denisa Buranová ASK

Do kín teraz príde animovaný celovečerák Tonko, Slávka a kúzelné svetlo (réžia: Filip Pošivač), veľmi sa teším na jeho propagáciu. A momentálne sa snažím zregenerovať a načerpať nové sily.


Michal Babinec ASK

Pripravujem krátky film, ktorý točíme na konci augusta v Španielsku s ľuďmi, ktorých poznám zo školy a dlho som ich nevidel, tak sa veľmi teším na spoluprácu s nimi.


Dušan Husár ASK Práve prebieha natáčanie seriálu Adikts (réžia: Adam Sedlák) a hraného filmu Rok Vdovy (réžia: Veronika Lišková). Súčasne prebieha príprava hraného filmu Rekognícia (réžia: Ondřej Novák). A ja sa snažím v tom všetkom nájsť si aspoň chvíľku čas na seba a svoju rodinu.

Plagát k seriálu Adikts (Dušan Husár ASK)

Ktorý film/knihu/výstavu/.. si videl/a naposledy a odporúčaš ju ďalej?

Denisa Buranová ASK

Filmy

Living, Aftersun

Lisey's Story od Dariusa Khondjiho - za mňa nádherný storytelling


Kniha

Conversation avec Darius - kniha o Tvorbe Dariusa Khondjiho


Tvorba našej ASK Aničky Smoroňovej.

Najväčší rešpekt za jej Level profesionality! Veľmi inšpiratívne!


Michal Babinec ASK

Deti mi dovolili počas dovolenky zajst do Centro Niemayer v španielskom Aviles, okrem toho, že je to krásny priestor, mali akurát výstavu Erwin Olaf: A Vanishing World. Tohto holandského fotografa som predtým nepoznal, ale zanechal na mňa veľmi silný dojem a bolo to veľmi inšpiratívne.

Dušan Husár ASK

Filmy

Aftersun (Charlotte Wells)

Close (Lukas Dhont)


Knihy

Hurricane Season (Fernanda Melchor)

Stories of Your Life and Others (Ted Chiang)

Spring Cannot Be Cancelled (David Hockney)


Hudba

Cigán (Fvck_Kvlt)

Ďakujem pekne za odpovede a želám veľa síl do ďalších projektov! 🎥✨

Dúfame, že sa vás odpovede zaujali, prípadne inšpirovali. Zároveň pripomíname, že Asociácia slovenských kameramanov sa rozhodla termín uzávierky prihlášok diel na cenu KAMERA 2023 predĺžiť do 31. augusta 2023.





bottom of page