top of page

Stanovisko IMAGO k oceneniu Oscar 2019 a otvorený list Akadémií

Pôvodný text: Paul René Roestad FNF - prezident IMAGO.



Akadémia filmových umení a vied (AMPAS) nedávno oznámila, že prezentácia kandidátov na Oscara a víťazov pre kameru a niekoľko ďalších umelcov hlavnej filmovej produkcie už nebude vysielaná naživo, ale bude odteraz prezentovaná v upravenej a skrátenej verzií mimo hlavného vysielaceho času.


AMPAS hovorí, že potreba skrátiť vysielanie je dôvodom ich rozhodnutia.


IMAGO, Európska federácia kameramanov, verí že AMPAS toto rozhodnutie prehodnotí čím skôr. Spoločnosť IMAGO spolu s viac ako 4300 profesionálnymi kameramanmi sa obávajú, že v budúcnosti sa bude celosvetovo vysielať len určitá časť gala programu Oscara s najväčším počtom celebrít. Tým sa oslabí zodpovednosť AMPAS a všetkých filmárov, aby potvrdili skutočnosť, že na dosiahnutie nezabudnuteľného vizuálneho rozprávania je potrebný veľký počet spolupracujúcich umeleckých tvorcov.


Pred kamerou môže stáť akákoľvek veľká celebrita, ale bez vysoko kompetentného kameramana za kamerou nebude žiaden film.


AMPAS už niekoľko desaťročí zohrávala kľúčovú a rešpektovanú úlohu strážcu a propagátora umenia filmov, zložený z "viac ako 8 000 úspešných žien a mužov vo filme". Preto je dôležité aby AMPAS bral vážne svoju historickú zodpovednosť ako zástupca všetkých profesionálnych žien a mužov, ktorí pracujú vo filmovej produkcii, aby zdôrazňovali a poskytovali správne informácie verejnosti milujúcej film o skutočnostiach pri vytvárani umenia a filmovej vedy.


Kameramani majú kľúčovú vizuálnu zodpovednosť vo filmoch.

Bez záberov nebudú žiadne filmy.


Zvýšené zameranie sa výlučne na celebrity bude mať za následok minimalizovanie upriamenia pozornosti sa na kameramanov a ďalších významných tvorcov filmov. Toto rozhodnutie môže spôsobiť zvýšenie rozdiely tvorivých remesiel vo filme. Potrebujeme práveže spájať týchto skvelých profesionálov. Žiadna iná kreatívna snaha nie je tak závislá od toho, aby sme všetci spolupracovali na vytváraní jednotného vizuálne nezabudnuteľného zážitku.


Spoločnosť IMAGO ( vrátane Asociácie slovenských kameramanov) dôrazne žiada, aby Akadémia filmových umení a vied opätovne zvážila toto rozhodnutie, ktoré prispeje iba k chybnému dojmu, ktorý bohužiaľ mnohí už majú, že "Film je obchod s hviezdami".


Rozhodnutia, ktoré prispievajú k upevneniu tohto názoru, sú nesprávnym krokom.


Otvorený list s podpísanými podporovateľmi:


https://theasc.com/news/an-open-letter-to-ampas-and-the-producers-of-the-91st-annual-academy-awards-broadcast


Original post:

https://www.imago.org/index.php/news/item/871-future-oscar-celebrations-only-for-the-stars.html


bottom of page