top of page

Nominácie na cenu KAMERA 2023

Asociácia slovenských kameramanov (ASK) vyhlasuje nominácie na cenu KAMERA 2023. Od roku 1999 túto cenu udeľuje každé dva roky. Tentokrát však prešli až 4 roky a to z dôvodu situácie, ktorú spôsobila pandémia. „Tak ako všade vo svete, aj na Slovensku, pandémia ovplyvnila množstvo filmových výrob. Hodnotiť v akejkoľvek súťaži z toho mála, čo sa točiť dalo, by nebolo korektné voči všetkým tým, ktorých naplánované projekty boli odložené či úplne zrušené“, hovorí prezidentka Asociácie Lucia Zavarčíková.


Vzhľadom na prestávku vo vyhlasovaní ocenení sa do súťaže mohli tentokrát prihlásiť diela s dátumom výroby posledných 4 rokov až do termínu 15. augusta 2023. Novou podmienkou je limit jedného diela na jedného kameramana/kameramanky v kategóriách krátkeho filmu, , reklamy, videoklipu a študentského filmu. Výnimku tvoria hrané a dokumentárne filmy, kde je tento limit dva filmy na jedného kameramana /kameramanku. Ako hovorí Lucia Zavarčíková, aj toto rozhodnutie bolo urobené vzhľadom na štvorročnú prestávku. „Nakoľko sme tento rok hodnotili diela za dlhšie obdobie, tak sme sa rozhodli obmedziť aj počet prihlásených diel na kameramana alebo kameramanku v jednotlivých kategóriách, aby sme naozaj mohli už v prvom kole vyberať z toho najlepšieho, čo sa za posledné 4 roky natočilo.“


Víťazov spomedzi nominovaných vyberá medzinárodná porota, o ktorej sa viac dozviete tu: Predstavujeme porotu ceny KAMERA 2023!


Cenu za celoživotné dielo kameramana tento rok odovzdá ASK Jurajovi Galvánekovi. Medzi jeho najznámejšie filmy patria predovšetkým tie, ktoré vznikli v spolupráci s Janom Švankmajerom – Prežiť svoj život (2010), Šílení (2005) či Otesánek (2000). Cenu za technologický prínos sa ASK rozhodla tento rok udeliť in memoriam Robertovi Hardónyimu.


Tento rok bolo na ceny KAMERA prihlásených 108 diel, z toho 22 celovečerných, 18 dokumentárnych, 21 krátkych, 18 študentských, 6 seriálov, 10 reklám a 13 videoklipov. Víťazov kategórií sa dozvieme počas slávnostného odovzdávania ceny KAMERA 2023, ktoré sa uskutoční 28. novembra 2023.



NOMINÁCIE KAMERA 2023

Hlavná cena Kamera 2023 – hraná tvorba

Obeť (Adam Mach)

Správa (Martin Žiaran)

Piargy (Peter Bencsík)


CENA ZA TELEVÍZNY SERIÁL

Einstein (Maroš Žilinčan)

Herec (Martin Žiaran)

Kriminálka Kraj (Nick Kollár)


CENA ZA DOKUMENTÁRNY FILM

IKONY - Štefan Svetko (Anna Smoroňová)

La Mala Familia (Michal Babinec)


CENA ZA KRÁTKY FILM

House of Velvet (Dušan Husár)

Asterión (Michal Babinec)


CENA ZA AUDIOVIZUÁLNU REKLAMU

Tatrabanka “Art of Seeing” (Marián Ontko) Heroes II (Michal Babinec)


CENA ZA NAJLEPŠÍ VIDEOKLIP

Ásgeir - Snowblind (Anna Smoroňová)


CENA ZA NAJLEPŠÍ ŠTUDENTSKÝ FILM

Ospalky (Adam Mach)

Nablízku (Lucia Kovaľová)

VEČERA PRE 2 - RAŇAJKY PRE 1 (Michaela Klanicová)


CENA ZA TECHNOLOGICKÝ PRÍNOS

Robert Hardónyi


CENA ZA CELOŽIVOTNÉ DIELO KAMERAMANA

Juraj Galvánek

Podujatie finančne podporili Audiovizuálny fond a Literárny fond. Generálnym partnerom Kamery 2023 je spoločnosť Canon, partnermi podujatia sú Slovenský filmový ústav, Shinning rental, Asociácia slovenských filmových strihačov, Super film, Filmarina, TEREN LIMITED, NK production, Tennessee Production, NOACHO production. Ďakujeme










bottom of page