top of page

Predstavujeme porotu ceny KAMERA 2023!

Kameramanská dvojica z USA s projektami svetového formátu, mladá európska režisérka, viacnásobne ocenený kameraman a vyučujúci, a prezidentka ASK pohybujúca sa medzi LA a Bratislavou.


Je nám cťou predstaviť vám tohtoročnú porotu, ktorá z pomedzi nominácií na cenu KAMERA 2023 vyberá výherné projekty. Sme radi, že aj v tomto ročníku je zložená z naozaj skúsených profesionálok a profesionálov, ktorí cez svoje pohľady na diela a tvorbu udelia už o pár dní ceny za najlepšie kameramanské diela.



Nicole Hirsch Whitaker, ASC


Nicole Hirsch Whitaker je členkou prestížnej asociácie The American Society of Cinematographers ako aj mezinárodnej International Cinematographer Guild a za prácu na dokumetárnom filme Girl Rising (2013) získala nomináciu na cenu Emmy.


Vo svojej tvorbe sa žánrovo či formátovo nevyhraňuje. Medzi jej posledné projekty patrili prvé epizódy live-action seriálu One Piece (2023-), v ktorých nastavila vizuálnu koncepciu seriálu aj pomocou na mieru vytvorených objektívov.


Doteraz pracovala ako DOP na produkciach pre Netflix, Paramount Plus, Apple TV či Amazon, ako aj na reklamných projektoch pre popredné svetové firmy. Spolupracuje s oceňovanými režisérkami a režisérimi ako Freida Mock, Brett Morgan, Jesica Sanders či Richard Robbins.


Prácu Nicole Hirsch Whitaker ste mohli vidieť aj v novom akčnom drama-seriáli Special Ops: Lioness (2023), či oceňovanom írskom seráli Zlé sestry (Bad Sisters, 2022). Ďalej pracovala na seriáloch ako Shining Vale (2022-), Patriot (2015-2018), Truth be Told (2019-2023), Perpetial Grace LTD (2019), a mnohých ďalších; ale aj na filmoch ako Kurt Cobain: Montage of Heck (2015), Ďakujeme, že fajčíte (Thank You for Smoking, 2005), Zbesilý útek (Running Sacred, 2006), Kouč Carter (Coach Carter, 2005) či Smoliar (The Cooler, 2003).




James Whitaker, ASC


Whitakerovu lásku k kinematografii zahájilo náhodné stretnutie so svojim idolom, režisérom Johnom Hughesom. Zo svojho detského koníčka nakrúcania Super 8 filmov sa stala celoživotná vášeň, ktorá ho priviedla k štúdiu kameramanskej tvorby na prestížnom Maine Photographic Institute. Po skončení sa presťahoval do Los Angeles, kde začínal ako film loader a fotograf. Odvtedy natočil stovky reklám, vrátane mnohých ocenených, pre popredné medzinárodné spoločnosti.


Whitakerova kameramanská kariéra prešla na celovečerné filmy s jeho debutom Smoliar (The Cooler, 2003) Wayna Kramera. Kramer a Whitaker odvtedy spolupracovali na niekoľkých filmoch, vrátane snímku Imigranti (Crossing Over, 2009) s Harrisonom Fordom a kriminálnej drámy Zběsilý útěk (Running Scared, 2006). Whitaker tiež natočil ocenený filmový debut Jasona Reitmana Ďakujeme, že fajčíte (Thank You for Smoking, 2005) a snímku Kráľ Kalifornie (King of California, 2007). Whitakerovým najnovším celovečerným filmom je Troop Zero (2019) od britských režisérov Bert & Bertie.


James Whitaker natočil aj viacero seriálov, vrátane obľúbenej Marvel série Hawkeye (2021) a seriálu Patriot (2015-2018). Whitaker tiež prispel svojimi kameramanskými schopnosťami v antológii Neviditeľné deti (All the Invisible Children, 2005), ktorú produkovala UNICEF či v snímke Everything in This Country Must (2004), ktorý bol nominovaný na Oscara za najlepší krátky film. V roku 2015 získal Emmy nomináciu za kameru za dokument HBO Kurt Cobain: Montage of Heck (2015).




Cristina Groșan


Cristina Groșan je maďarsko-rumunská filmová režisérka a scenáristka, ktorá trávi svoj čas medzi Budapešťou a Prahou. Jej najnovší film Běžná selhání (Hétköznapi kudarcok / Ordinary Failures, 2022) mal premiéru na 79. ročníku filmového festivalu v Benátkach v sekcií "Giornate degli Autori" (Dni autorov), kde získala cenu za najlepšiu réžiu autorov a autoriek do 40 rokov.


Momentálne je jednou z režisérok, ktoré budú súčasťou minisérie The Daughter of The Nation (2024), produkovanú českým vydavateľstvom Barletta Productions pre Canal+. Okrem toho pôsobí ako hosťujúca prednášajúca počas jesenného semestra 2023 na FAMU International.


Do poroty Cristina Groșan KAMERA 2023 prináša ako svoj osobný autorský pohľad, tak aj pohľad z pozície filmovej režisérky, teda profesie, s ktorou kameramanky a kameramani pri tvorbe úzko spolupracujú.




Richard Žolko, ASK


Vyštudoval Filmovú a televíznu kameramanskú tvorbu na Vysokej škole múzických umení v Bratislave. Pracuje ako samostatný kameraman. Podpísal na stovkách filmových a televíznych reklamných spotov, za ktoré získal niekoľkokrát po sebe ocenenie KAMERA roka za spoty VUB, KCERO, Biela pani (NOBASIL), OMV a taktiež ocenenia za vizuálne koncepcie niektorých reklamných spotov (Kooperativa, T-Mobil, OMV). Kameramansky sa podieľal na niekoľkých publicistických a dokumentárnych filmoch pre rôzne televízne stanice. Realizoval dokumentárne dlhometrážne filmy Teatro Tatro vo filme (2012) a Neznáma klenotnica – Oponický kaštieľ (2012). Ako hlavný kameraman pôsobil pri seriálovej tvorbe pre TV Markíza a TV JOJ. Bol kameramanom hraných filmov Babie leto (2013), Kto je ďalší? (2018). Popri práci absolvoval doktorát a docentúru na VŠMU v Ateliéry kameramanskej tvorby. V súčasnosti prednáša na Katedre kameramanskej tvorby na VŠMU v Bratislave, kde je zároveň prodekan pre technológie a rozvoj filmovej a televíznej fakulty.




Lucia Zavarčíková,ASK


Pochádza z Bratislavy. V rokoch 2013 – 2016 študovala filmovú tvorbu zameranú na kameru na univerzite Academy of Art v San Franciscu, kde získala bakalársky titul. Neskôr v roku 2020 získala magisterský titul na AFI Conservatory v Los Angeles v odbore kameranská tvorba.


Po dokončení štúdia natočila krátky film Apart, Together (“Best Live Action Short Film” na GSI BAFTA, 2021), ktorý má distribúciu na streamovacej službe Amazon Prime Video. Okrem iných natočila celovečerný dokument Story Of Sales (2017), krátky film pre Sesame Street a celovečerný hraný film Only The Good Survive, ktorý mal premiéru na SXSW 2023. Pracovala pre klientov ako Amazon Music, Maison Kitsune, Kaufland alebo MTV. Momentálne pracuje na stop-motion filme 9 milionů barev v Prahe a žije striedavo v Bratislave a Los Angeles.


V roku 2022 reprezentovala Asociáciu slovenských kameramanov (ASK) na Medzinárodnej konferencií kameramanov v priestoroch ASC v Los Angeles a o pár mesiacov neskôr bola zvolená za prezidentku ASK. Lucia je členkou programov BAFTA a ASC Vision Mentorship a je reprezentovaná agentúrou Agency for the Performing Arts (APA) v USA.

bottom of page