top of page

KAMERA 2023 ocení tie najlepšie výkony

[AKTUALIZÁCIA: Prihlasovanie diel prebieha do 31. 8. 2023]


Asociácia slovenských kameramanov vyhlasuje 10. ročník udeľovania cien o najlepšie kameramanské výkony – KAMERA 2023.



Do súťaže možno prihlásiť audiovizuálne diela v kategóriách hraná filmová tvorba, dokument, televízny seriál, krátky film, reklama, videoklip a študentská tvorba s premiérou po 30. septembri 2019. Diela musia byť natočené slovenskou kameramankou alebo kameramanom, nezáleží však, či natáčanie prebiehalo na Slovensku alebo v zahraničí. Prihlasovanie diel prebieha do [AKTUALIZÁCIA] 31. augusta 2023 prostredníctvom online formulára.


Výhercovia a výherkyne budú vyhlásení 28. novembra 2023.


Po štyroch rokoch

Asociácia slovenských kameramanov (ASK) vyhlasuje cenu KAMERA už od roku 1999, a to tradične raz za dva roky, s cieľom podporiť a motivovať zvyšovanie kvality profesie kameramana a prispieť tak k zvyšovaniu celkovej profesionálnej úrovne audiovizuálnej tvorby na Slovensku.


Tentokrát však Asociácia slovenských kameramanov ocení tie najlepšie výkony za posledné štyri roky. Ako sa vyjadrila prezidentka asociácie Lucia Zavarčíková: „ASK zvyklo ceny udeľovať každé dva roky, avšak počas pandémie sa množstvo projektov pozastavilo alebo produkčne obmedzilo natoľko, že nám neprišlo vhodné udeľovať ceny v roku 2021.“


Jedno dielo

V snahe nájsť to najlepšie sa tento rok pridala k štatútu súťaže aj nová podmienka, a to limit jedného diela na jedného kameramana resp. kameramanku v kategóriách televízneho seriálu, krátkeho filmu, reklamy, videoklipu a študentského filmu. Výnimkou sú hrané a dokumentárne filmy, kde je limit prihlásených diel nastavený na dva filmy na jedného kameramana alebo kameramanku.


„Hodnotenie prebieha v dvoch kolách. V prvom kole hlasujú všetci členovia asociácie, ktorých hlasovanie určí tri nominácie v každej kategórii. V druhom kole päťčlenná porota vyberie výhercov a výherkyne.“ dodal Lukáš Teren, člen a bývalý prezident ASK.


V roku 2019 si hlavnú cenu KAMERA odniesla Denisa Buranová za film Ostrým nožom, cenu za dokumentárny film dostal Juraj Mravec za jeho Stratený domov.


Veľké meno ešte len príde

Okrem cien poroty v jednotlivých kategóriách, ktoré budú udeľované počas slávnostného večera v Novej Cvernovke 28. novembra, Asociácia slovenských kameramanov udelí aj dve špeciálne ceny – Cenu za technologický prínos a Cenu za celoživotné dielo kameramana.


Kameramanské hviezdy ako Richard Krivda, Igor Luther, Vladimír Ješina, Ján Ďuriš, Stanislav Szomolányi a ďalší cenu za celoživotné dielo už dostali. Aké meno sa pridá k laureátom tohto ocenenia počas 10. ročníka ceny KAMERA 2023 ASK prezradí už čoskoro.


„Cieľom ceny KAMERA nie je len oceniť to najlepšie, čo sa za posledné obdobie natočilo, ale aj vytvoriť priestor na diskusiu, spoluprácu a oslavu našej profesie. Takéto stretnutia vždy prepoja kameramanov a kameramanky naprieč generáciami.“ hovorí prezidentka ASK Lucia Zavarčíková. „KAMERA je vždy spojená aj s ďalším programom, a preto verím, že aj tento rok sa nám podarí vytvoriť vynikajúcu atmosféru,“ dodáva.


Stačí sa prihlásiť

Svoje diela môžu kameramani a kameramanky, prípadne ich zástupcovia (producenti, agenti a pod.), prihlasovať do súťaže KAMERA 2023 prostredníctvom online formulára do [AKTUALIZÁCIA] 31. augusta 2023.


Štatút súťaže nájdete aj na webe ASK www.slovakcine.com.





bottom of page