top of page

Tradícia nových členov ASK pokračuje!

Každý rok prijímame nových členov do Asociácie Slovenských Kameramanov. Aj tentokrát vám môžeme predstaviť štvoricu talentovaných mladých ľudí. Sú nimi: Veronika Donutková, Lukáš Kačerjak, Krisztián Ollári a Matin Jurči.



 

Veronika Donutková ASK


Veronika Donutková je kameramanka, ktorá sa narodila v Zlatých Moravciach, ale žije v Prahe.Filmovú školu neštudovala, pretože pôvodne chcela byť investigatívnou novinárkou. V roku 2019 nakrútila dokumentárny film Displace o jamajskej dancehallovej kultúre. v roku 2021 natočila videoklip BYLO NEBYLO (réžia Jara Moravec), ktorý získal cenu Andel za videoklip roka. Začiatkom roka 2022 nakrútila dokumentárny film o ľadovci v Ugande a v tom istom roku natočila svoj prvý seriál VEDMA (réžia Jakub Kroner), ktorý bude mať premiéru v lete 2023. Okrem toho nakrútila množstvo videoklipov, reklám a módnych videí. V súčasnosti pripravuje ďalší seriál, svoj prvý celovečerný film a niekoľko dokumentov.




 

Lukáš Kačerjak ASK


Pochádza z Bratislavy. V roku 2021 tu ukončil štúdium na Filmovej a Televíznej Fakulte VŠMU v ateliéri Kameramanskej tvorby pod vedenim prof. Hardoša. Medzi jeho projekty patria: krátky film PARADOXY ZVEROKRUHU (r. Ižďo Iždinský; nominácia - ASK KAMERA 2019), dokumentárny film PLANÉTA GELNICA (r. Paula Reiselová; Minsk IFF Listapad 2019 - Best Film Award in FS comp.), krátky film BLÍZKO (r. Gregor Valentovič, 2022). Má za sebou mnoho domácich, ale aj zahraničných filmových projektov, na ktorých spolupracoval ako operátor. Spolu s režisérom Gregorom Valentovičom sa aktuálne venuje príprave ich spoločného celovečerného hraného debutu.


“Byť kameramanom neznamená pre mňa “mať povolanie kameraman”, znamená to oveľa viac: je to životný štýl, ktorý sa dostáva pod kožu a stáva sa každodennou, (nie len podvedomou) súčasťou. Všímam si svetlo na ulici, v podchode, v električke, za dňa, v noci, ľudí, ich rozhovory a celkovo, svet okolo seba inou, kameramanskou optikou.”




 


Krisztián Ollári ASK

Pochádza z Dunajskej Stredy. Kamere sa začal venovať už ako 16 ročný. V roku 2021 získal kameramanský magisterský titul na Filmovej a televíznej fakulte VŠMU. Jeho školský film Klamári, tuláci a zlodeji bol nominovaný v súťažnej sekcii Student competition na festivale Camerimage v 2021. Posledný film na ktorom sa podieľal ako kameraman - Kameň a rožok - vznikol v koprodukcii s RTVS. Od roku 2021 vedie kameramanskú triedu v rámci projektu StoryLab. Momentálne pracuje na celovečernom filme Apám lánya (My fathers daughter) ktorý vzniká v SK/HU koprodukcii s podporou NFI v maďarsku. “V prvom rade by sa divák pri pozeraní filmu nemal sústrediť na pekné obrázky ale na samotný dej filmu. Vtedy môžeme povedať, že tvorcovia našli vhodný spôsob ako prerozprávať divákovi príbeh. Každý projekt potrebuje inú metódu rozprávania a dobrý kameraman by sa k tomu mal vedieť prispôsobiť. ”




 

Martin Jurči ASK


Narodil sa na Orave. Po strednej škole študoval geografiu na Masarykovej Univerzite v Brne, kde sa začal venovať dokumentárnej fotografii a filmu. V roku 2019 ukončil magisterské kameramanské vzdelanie na VŠMU v Bratislave v odbore kameramanská tvorba. Medzi jeho študentské projekty patria: Betónová Doba (14th Kinoproba International Film Festival), magisterský film Pre čisté svedomie (54. MFFKV – Future Frames). Už počas štúdia pracoval na viacerých dokumentárnych projektoch ako Expremiéri, Neverili SME, Orchester z krajiny ticha (Medzinárodný filmový festival Jeden svet 2020) a IKONY. V roku 2021 debutoval celovečerným dokumentárnym filmom The Sailor (28th Hot Docs Film Festival).


 

bottom of page