top of page

Slávnostný večer KAMERA 2015 bude v znamení víťazov a hudobných hostí

Slávnostný večer udeľovania cien KAMERA 2015 za najlepšie kameramanské výkony za posledné dva roky odhalí držiteľov ocenení v piatich kategóriách.



Uskutoční sa v stredu 25. novembra o 19.00 hod. v bratislavskom Kine Lumière a vystúpia na ňom viacerí hudobní hostia, ktorí sú osobne alebo prostredníctvom vlastnej tvorby spätí s prihlásenými filmami.


Kameramanské ceny sa počas večera udelia v piatich kategóriách.


Hlavnou je hraná filmová tvorba, ceny budú ďalej odovzdané v kategóriách hraný televízny film a televízny seriál, dokumentárny a krátky hraný film, audiovizuálna reklama a videoklip a v kategórii najlepší študentský film. Predstavené budú nominácie v jednotlivých kategóriách a vyhlásený víťaz.


Cena bude odovzdaná aj za Celoživotné dielo kameramana, ktorú na základe rozhodnutia výboru Asociácie slovenských kameramanov získal Vladimír Ješina.


Víťazov v súťažných kategóriách vybrala päťčlenná odborná porota a ceny budú tohtoročným laureátom odovzdávať zástupcovia ďalších filmárskych profesií v zastúpení režisér, strihač, zvukár, scenáristka, producentka a herečka.


Počas slávnostného večera vystúpia viacerí hudobní hostia, ktorí súvisia s prihlásenými filmami alebo sú aktívni v oblasti filmu.


Spevácke a rapperské zoskupenie Modré hory stojí za úvodnou skladbou poviedkového filmu Slovensko 2.0 (2014), prihláseného v kategórii dokumentárny a krátky hraný film. Rapper a dídžej Vec je zase autorom a interpretom skladby Dole dole, ktorej videoklip figuruje medzi prihlásenými vo svojej kategórii.


Divákom sa predstaví aj hudobník, zároveň režisér a herec Milo Kráľ, známy z filmov aj televíznych seriálov, ďalej speváčka, textárka a tiež scenáristka Katarzia a speváčka a zároveň kameramanka Sophia Boyd.


Slávnostný večer KAMERA 2015 o 19.00 hod. je prístupný aj pre verejnosť, vstupné je 4€/3€. Súčasťou vstupenky sú aj dve filmové projekcie. O 17.00 hod. sa premietne film Fontána pre Zuzanu (1985) Dušana Rapoša, ktorého kameramanom bol Vladimír Ješina, ocenený Cenou za celoživotné dielo. O 21.00 hod. sa premietne víťazný film z hlavnej kategórie hraná filmová tvorba. Vstupenky sú v pokladni Kina Lumière v predaji už od pondelka 16. novembra 2015.


Organizátorom podujatia je Asociácia slovenských kameramanov (ASK), ceny KAMERA 2015 udeľuje ASK v spolupráci s Literárnym fondom, partnermi podujatia sú Slovenský filmový ústav a Vysoká škola múzických umení.


Program


17.00 hod. K4 – Vladimír Ješina – Cena za celoživotné dielo kameramana: Fontána pre Zuzanu, r. Dušan Rapoš, 1985

19.00 hod. K1 – Slávnostný večer udeľovania cien KAMERA 2015

21.00 hod. K4 – Víťazný film v hlavnej kategórii hranej filmovej tvorby


Podujatie finančne podporil Audiovizuálny fond



bottom of page