top of page

Report z Masterclassu s Michalom Babincom ASK

27.04. 2023 sa uskutočnil v ateliéri FLIX Studio & Rental ďalší ASK MASTERCLASS v réžii Asociácie slovenských kameramanov.

📸 Peter Mydliar


Témou bolo “Hľadanie textúry v digitálnom obraze”.

Našim hosťom bol Michal Babinec ASK a moderátorom podujatia bol Nick Kollár ASK.


Praktická časť

Prvá časť masterclassu mala formu kamerového testu. Naša testovacia kamera bola Canon C300 Mark III. Najprv sme si natočili rovnaký záber (ďakujeme herečke Katke Krajčovičovej) na rôzne objektívy (Canon Sumire Prime, Cooke S7, Zeiss Standard, Angenieux zoom 25-250, Angenieux zoom S16) a následne Michal vybral jeden objektív (Zeiss Standard Prime), na ktorom testoval rôzne typy zmäkčovacích metód (filtre Alura


Mist, Glimmer glass, ponožka). Ako posledné si ukázali ako ovplyvňuje digitálny obraz použitie rôznych typov svetla (Tungsten, LED, HMI). Na záver praktickej časti sme si porovnali aj v súčasnosti obľúbenú LED trubicu (Nanlite PavoTube) so starším typom fluorescentnej trubice KinoFlo a bežne dostupnej fluorescentnej trubice z hobby marketu.

Každú variantu sme si natočili, aby sme mali možnosť ich vyhodnotiť v teoretickej časti.

📸 Ivo Miko ASK


Teoretická časť

S Michalom sme sa poroprávali, čo ho ovplyvnilo pri rozhodnutí stať sa kameramanom, o jeho začiatkoch na škole v Madride a celkovo o jeho pohľade na umenie kamery. Následne sme si pozreli prehľad Michalovej tvorby vo forme ukážok z jeho doposiaľ natočených projektov (hrané filmy, krátke filmy, videoklipy, reklamy). Na záver sme sa pustili do porovnávania jednotlivých natočených záberov z praktickej časti. Keďže sme materiál pozerali na 4K premietačke Canon, tak sme mali možnosť vo vysokej kvalite vidieť natočený záznam a spoločne sa zamyslieť nad tým ako jednotlivé optické a svetelné prvky ovplyňujú vnímanie obrazu. S publikom sa rozlúčili spoločnou diskusiou o tom, komu sa čo viac páči, keďže vnem z obrazu je veľmi individuálny.


Ďakujeme veľmi pekne ešte raz našim partnerom a sponzorom za spoluprácu - Audiovizuálny fond, Canon, Filmarina, Shining, FilmWorx, Flix Studio & Rental, Reproduction a Focus Nordic.


Takisto ďakujeme všetkým zúčastneným za záujem a tešíme sa na ďalšie podujatie!

🎥

bottom of page