top of page

O profesionálnu kameru sa na Slovensku báť nemusíme

Raz za dva roky organizuje Asociácia slovenských kameramanov (ASK) podujatie, ktorým podáva správu o aktuálnej tvorbe domácich kameramanov na Slovensku aj v zahraničí.


Tohto roku sa do súťaže KAMERA 2017 prihlásilo viac ako sto audiovizuálnych diel, ktoré hodnotila odborná porota.



Výsledky sa dozvieme už zajtra, v stredu 29. novembra 2017 o 19.00 hod. v Kine Lumière v spoločnosti slovenskej filmárskej elity.


Predseda poroty kameraman Dodo Šimončič tvrdí, že sa o profesionálnu kameru na Slovensku nemusíme báť, okrem iného vyzdvihol aj tvorbu žien kameramaniek.


“Vo filmoch som ocenil profesionálnu prácu kameramanov, prácu so svetlom, čo podľa môjho názoru je to najlepšie, čo robí kameramana kameramanom. Za posledné dva roky súťaže musím vyzdvihnúť prácu nežného pohlavia, dievčat Denisy Buranovej a Anny Svoroňovej, ktoré prekvapili profesionalitou a atmosférou vo svojich filmoch. Je tu staršia, stredná a najmladšia generácia kameramanov a kameramaniek, filmov z roka na rok pribúda, o profesionálnu kameru na Slovensku sa báť nemusíme,”

povedal Dodo Šimončič, ktorý spolu s ostatnými členmi poroty: kameramanmi Vladimírom Hollošom, Richardom Žolkom (zástupcom Literárneho fondu), strihačom Romanom Vargom a filmovou publicistkou Evou Križkovou posudzoval 102 prihlásených diel; tie vznikli za ostatné dva roky v rámci hranej filmovej tvorby, dokumentov, televíznych seriálov, krátkych filmov, reklám a videoklipov ako aj študentskej tvorby.


Cena za celoživotné dielo a Cena za technologický prínos


Laureáti dvoch nesúťažných cien sú už známi – “najsvetovejší zo slovenských kameramanov” Igor Luther si prevezme Cenu za celoživotné dielo a významný rodák zo Slovenska Ivan Puťora získa Cenu za technologický prínos.


Cena za celoživotné dielo je finančne podporovaná Slovenskou Asociáciou Producentov v Audiovízii (SAPA) a odovzdáva ju Martin Šulík a viceprezident SAPA, Peter Dubecký.


KAMERA 2017, to nie je len vyhlásenie výsledkov súťaže za osobnej účasti kameramanských osobností všetkých generácií.


Na programe sú:

  • dve diskusie o premenáchtejto filmárskej profesie s oboma laureátmi (29. novembra 2017 o 10.00 a 14.00 hod.)

  • tri filmy Igora Luthera – Kristove roky (1967), Postel (1998), Oscarom ocenený film Volkera Schlöndorffa Plechový bubienok (1979)

  • víťazný celovečerný hraný film


Režisérom slávnostného večera je Anton Šulík. Celý program sa koná v Kine Lumière, vstup na diskusie jeň voľný.


Zmyslom podujatia KAMERA


Podľa prezidenta asociácie je zmylom upozorniť na tvorbu slovenských kameramanov, povýšiť ju na prehliadku ocenených prác a zároveň príležitosťou na odborné diskusie i menej formálne stretnutia. Navyše tým, že štatút súťaže dovoľuje prihlásiť aj dielo slovenského kameramana, kameramanky, ktoré vzniklo mimo Slovenska, bez slovenskej produkcie, dozvedáme sa tak o úspechoch domácich filmárov, na čo je dobré upozorniť.


Zuzana Golianová 28. november 2017, Bratislava PR manažérka súťaže KAMERA 2017


Organizátorom podujatia je ASK, ceny súťaže KAMERA 2017 udeľuje asociácia v spolupráci s Literárnym fondom, partnermi podujatia sú Slovenský filmový ústav a Vysoká škola múzických umení. Súťaž finančne podporil Audiovizuálny fond.



bottom of page