top of page

ASK si zvolilo nové prezídium a prezidentkou sa stala Lucia Zavarčíková ASK


Asociácia slovenských kameramanov (ASK) má novú prezidentku, je ňou kameramanka Lucia Zavarčíková, ktorá vo funkcii strieda Lukáša Terena. V histórii asociácie je to prvýkrát, čo v jej čele stojí žena. Lucia Zavarčíková pochádza z Bratislavy, no kameru vyštudovala v San Franciscu a Los Angeles. Najbližšie sa predstaví svojou masterclass, ktorú ASK avizuje v rámci programu Art Film Festu v Košiciach. Jednou zo základných priorít asociácie zostáva v posilňovaní komunity kameramanov/kameramaniek a filmárov/filmárok na Slovensku.


Voľba do prezídia ASK prebehla 23. februára 2023 v príjemnej atmosfére v priestoroch Filmovej a televíznej fakulty VŠMU. Do 5-členného prezídia kandidovalo 11 členov/členiek asociácie. Jednotne vo svojich príhovoroch upriamili pozornosť na dôležitosť budovania komunity kameramanov/kameramaniek a filmárov/filmárok na Slovensku, vzájomnú spoluprácu, či výmenu profesionálnych a osobných skúseností. Okrem dvoch doterajších členov prezídia Lukáša Terena ASK a Nora Hudeca ASK, ktorí opäť získali podporu, si členovia zvolili aj Luciu Zavarčíkovú ASK, Radku Šisulákovú ASK a Nicka Kollára ASK. Asociácia má aktuálne vyše 50 členov/členiek.


Nové prezídium ASK vyjadrilo chuť pokračovať v rozbehnutých projektoch, ako sú ASK Masterclassy či Industry Day, no zároveň chce podporovať a upevňovať kameramanskú komunitu pravidelnými stretnutiami. Tento rok pripravuje jubilejný 10. ročník odovzdávania kameramanských ocenení - Kamera 2023. V rámci tohoto eventu plánuje okrem samotného odovzdávania cien aj diskusie a prednášky, ktoré umožnia kameramankám a kameramanom posúvať sa profesne a osobnostne ďalej, ale tiež pripomenúť si históriu kameramanského umenia na Slovensku.



Profily členov/členiek prezídia ASK:

Lucia Zavarčíková ASK pochádza z Bratislavy. V rokoch 2013 - 2016 študovala filmovú tvorbu zameranú na kameru na univerzite Academy of Art v San Franciscu, kde získala bakalársky titul. Neskôr v roku 2020 získala magisterský titul na AFI Conservatory v Los Angeles v odbore kameramanská tvorba. Po dokončení štúdia natočila krátky film APART, TOGETHER (“Best Live Action Short Film” na GSI BAFTA, 2021), ktorý distribuuje streamovacia služba Amazon Prime Video. Okrem iných natočila celovečerný dokument STORY OF SALES (2017), krátky film pre SESAME STREET a celovečerný hraný film ONLY THE GOOD SURVIVE, ktorý mal premiéru na SXSW 2023. V USA pracovala pre klientov ako Amazon Music, Maison Kitsune alebo MTV. Momentálne pracuje na stop-motion filme 9 MILIONŮ BAREV v Prahe a žije striedavo v Bratislave a Los Angeles. V roku 2022 reprezentovala ASK na Medzinárodnej konferencii kameramanov v priestoroch ASC v Los Angeles. Okrem ASK je členkou programu BAFTA a je reprezentovaná agentúrou Agency for the Performing Arts v USA.


Lukáš Teren ASK na konci januára 2023 dokončil postprodukciu na romantickej komédii SMOLU MI NOSÍŠ TY, LÁSKA v réžii Samuela Spišáka. Zároveň v rámci producentskej činnosti vyvíja štyri seriály, ktoré sú aktuálne v rôznej fáze vývoja.


Noro Hudec ASK dokončil dokumentárny film ŠŤASTNÝ ČLOVEK (r. Soňa Lutherová), ktorý mal aktuálne predpremiéru na festivale Jeden svět. Okrem toho sa venuje pedagogickej činnosti na Filmovej a televíznej fakulte VŠMU, v rámci ktorej dokončil siedmy ročník projektu Asociácie slovenských filmových strihačov Sweet 16mm, kde spolu s Tomášom Stanekom, ASK a Ivom Mikom, ASK prinášajú študentom možnosť bližšie sa zoznámiť s natáčaním na 16mm materiál.


Radka Šišuláková ASK dokončuje práce na dokumentárnych filmoch BECOMING EMA (r. Patricia Drati), IT’S NOT YOUR FAULT (r. Paula Ďurinová) a JEŠTĚ NEJSEM, KÝM CHCI BÝT r. Klára Tasovská). Popritom sa stále príležitostne venuje tvorbe televíznych seriálov a dokumentov.


Nick Kollár ASK má aktuálne vo fáze postprodukcie televízne seriály PROKURÁTORKA (r. Pavel Soukup, Víťa Procházka) a MALÁ VELKÁ LIGA (r. Jakub Machala). V prípravnej fáze sa venuje dvom televíznym seriálom a s režisérom Jakubom Machalom chystá svoj druhý celovečerný hraný film. Venuje sa tiež bratislavskému fotografickému projektu - Vznik štvrte.

bottom of page