top of page

ASK má ďalších troch nových členov.

Asociácia slovenských kameramanov prijala nových členov. Sú nimi dvaja zahraniční kameramani s pevnými väzbami ku slovenskému filmu Federico Cesca, Tomasz Wierzbicki a Jopy Hečko, špecialista na letecké natáčania.



Federico Cesca ASK

 

Pochádza z Buenos Aires v Argentíne. Študoval architektúru na čílskej univerzite Pontificia Universidad Católica de Chile, kde získal bakalársky titul. Neskôr v roku 2013 získal titul Mgr. Art na NYU. V súčasnosti Federico žije so svojou ženou a dcérou v Bratislave a New Yorku. Je držiteľom 2014 ARRI-CSC Volker Bahnemann Award za Kameru. Medzi jeho projekty patria: YOMEDDINE (Cannes Film Festival, 2018), THE WEEK OF (Netflix, 2018) PATTI CAKE$ (Sundance Film Festival, Cannes Film Festival, 2018), ROXANNE ROXANNE (Sundance Film Festival, 2017), CRONIES (Sundance Film Festival, 2015) a jeho najnovší seriálový projekt TALES OF THE CITY (Netflix, 2019).

Medzi posledné projekty, na ktorých pracoval patrí slovenský film Svetlonoc režisérky Terezy Nvotovej. V polovici januára v Írsku dokončil natáčanie filmu Ballywalter.

Federico viedol ASK Masterclass počas festivalu Áčko 2019 a taktiež bol jedným z piatich porotcov v druhom kole KAMERA 2019.


"Sloboda je v mojich očiach úzko spätá s pravdou. A pravda vo filme nie je ako veda, nedá sa jasne definovať. Ako sa správne pripraviť, aby sme mohli mať na nakrúcaní čo najviac slobody a priestoru na nápady? Aké kompromisy musíme vedieť na sete urobiť? Verím, že dosiahnutie pravdy sa priamo viaže na tieto veci."


Foto: Michaela Klanicová (ASK Masterclass 2019)
Fotografia z natáčania filmu Svetlonoc (2020)



Tomasz Wierzbicki ASK

 

Pochádza z Varšavy v Poľsku. V rokoch 2012 - 2013 študoval na filmovej a televíznej Fakulte VŠMU v Bratislave v ateliéri Kameramanskej tvorby. Neskôr v 2013 - 2019 študoval kameru na Państwowa Wyższa Szkoła Filmowa, Telewizyjna i Teatralna im. Leona Schillera v Poľsku v Lodži.


Medzi jeho projekty patria: krátky film TURTLE CAVE (36. Warsaw Film Festival - Best of Poland selection, 2019), krátky film BITTEN (59. Krakow Film Festival - Best Cinematography Award, 2019), ale aj slovenský seriál MOHYLA režiséra Andreja Kolenčíka. Posledný projekt, na ktorom pracoval, je celovečerný film ČIERNE NA BIELOM KONI režiséra Rasťa Boroša.


"Myslím si, že najdôležitejšou úlohou kameramana je pochopiť vnútorný svet režiséra, aby sa v ňom obaja dokázali pohybovať a nachádzať riešenia, ktoré by samostatne neobjavili."


Fotografia z natáčania Čierne na Bielom Koni (2020)
Záber z filmu Čierne na Bielom Koni (2020)



Jopy Hečko ASK

 


Je špecialista na letecké natáčania, v tejto oblasti má 30 ročné skúsenosti. Podieľal sa na desiatkach hraných filmov a seriálov pre slovenské a medzinárodné produkcie ale spolupracoval aj na stovkách reklamných projektov. Spolu s pilotom dronov Martinom "Matesom" Oherom tvoria nerozlučné duo pod názvom SKYEYE.


"Určitým spôsobom som sa začal venovať leteckým záberom už v roku 1991, keď som si prvýkrát dal na prilbu kameru (VHS) a vyskočil z lietadla. Boli to v podstate zábery voľneho pádu a švenkoval som hlavou a jazdy robil telom počas voľného pádu ;) Neskôr som začal točiť aj na zemi a na vode pre redbull a tiež som robil fashion videá. V roku 2010 sme s Matesom založili SKYEYE a začali sa venovať leteckým záberom z diaľkovo ovládaných vrtuľníkov. Vtedy ešte drony neboli dostupné. Neskôr sme prešli na drony, s ktorými vo väčšine prípadov točíme dodnes."


"Všetko sa snažím robiť na 100%. Najlepšie ako viem. Či už je to robota, ktorú robím - grafický dizajn, kamera alebo vysávanie a upratovanie doma ;) . Všetko, čo človek robí, by mal robiť v prvom rade s vášňou a nadšením. Proste, dať do toho všetko a potom prídu aj peniaze ;)"


"Každý deň venujem minimálne hodinu učeniu sa nových vecí. To je pre mňa taká denná dávka meditácie."

Foto: Hitchhiker films (2018)
Archív Jopy Hečko (1992)
Archív Jopy Hečko (1992)

bottom of page